Handige tips die eenvoudig zijn toe te passen in jouw rijgedrag. Zelfs een sportieve rijder kan duurzaam rijden. Bespaar met duurzaam rijden ook nog eens flink wat centen. Goed voor het milieu en goed voor de portemonnee.

1. Gebruik de cruise control

Op lange afstanden gebruik je de cruise control om een geleidelijke snelheid aan te houden. Hiermee voorkom je te veel remmen en optrekken waardoor het brandstofverbruik op een rit lager uitvalt. Daarnaast maakt dit het rijden aangenamer. Gebruik ook een app om goedkoop te tanken en controleer regelmatig de huidige stand van de brandstofprijzen om niet de dupe te zijn van dynamic pricing.

2. Rijd niet te hard

Wanneer de snelheid boven de 100 km/u komt, zal het brandstofverbruik flink stijgen. Harder rijden kost je meer brandstof maar bespaart je hoogstens een aantal minuten.

Snelheid                           Verbruik per 100 km               Verschil

70-90 km per uur            5.4 liter                              
120 km per uur                7.7 liter                                    42% hoger
140 km per uur                9.4 liter                                   74% hoger

3. Schakel tijdig door

Gebruik altijd de schakelindicator of bekijk de toerenteller om zeker te weten dat je in de juiste versnelling de juiste snelheid bereikt. Een schakelindicator laat zien wanneer het tijd is om te schakelen naar de volgende versnelling. In de iets oudere voertuigen kun je dit echter ook meten aan de hand van de toerenteller. Schakel al bij lage toerentallen naar een hogere versnelling (tussen 2000 en 2500 toeren).

4. Controleer elke maand de bandenspanning

De hoeveelheid lucht in een band is een belangrijke graadmeter voor slijtage en brandstofkosten. Wanneer men met een te lage bandenspanning rijdt, kost dit 150 euro per jaar extra aan brandstofkosten en zal de band sneller slijten. In het instructieboekje van een voertuig staat de perfecte bandenspanning.

5. Laat de motor niet stationair draaien

Wanneer een auto in het stationair toerental draait, gebruikt de auto een zeer rijk brandstof-mengsel. Bij benzine motoren betekent dit aanslag op je gasklep en dieselmotoren kunnen flink last hebben van roet.

Elk uur dat een voertuig stationair draait, staat ongeveer gelijk aan het rijden van 40 km. Bespaar dus brandstof door niet langer dan 10 seconden stil te staan met een draaiende motor.