In Nederland hebben we (volgens het CBS) ruim 10 miljoen motorvoertuigen (personenauto's en bedrijfsvoertuigen). Ons wegennet telt bijna 142.000 km. Dat betekent dat, zelfs als we iedereen goed verspreiden over de weg, er op elke kilometer 13 voertuigen staan. Dat zijn er nogal wat!
Nu is het in praktijk gelukkig niet het geval dat alle auto's op hetzelfde moment op de weg zijn, maar we hebben duidelijk wel rekening te houden met de mensen om ons heen!

road_knooppunt.png

Wij zijn graag bezig met deze vorm van profilering. Natuurlijk word je niet graag in een hokje gestopt, maar weet jij wat voor type weggebruiker je bent? Wat zijn je valkuilen en waar ben je juist heel goed in?

1.   De betweter
bet·we·ter (de; m,v; meervoud: betweters)
iem. die alles beter wil weten; = wijsneus

Als ervaren bestuurder heb je alles wel gedaan en gezien achter het stuur. Je bent bijzonder zelfverzekerd in het verkeer.
Jouw valkuil? Door je zelfverzekerdheid neem je de regels soms met een korreltje zout. Of beter gezegd, je past ze naar eigen inzicht toe. Dat geeft andere mensen soms weinig handvatten wat betreft het inschatten wat je gaat doen. Dus, zet je stoel weer wat rechter op, probeer je bewust te zijn van je handelen en let voor de gein eens wat meer op je medeweggebruikers. 
Goed in? Het inschatten van drukke verkeerssituaties doe je zonder daarover na te denken.

2.   De vredestichter
vre·de·stich·ter (de; m,v; meervoud: vredestichters)
iem. die vrede sticht

Je zit relaxed in de auto en gaat het liefst confrontaties uit de weg. Je bent beleefd tegen andere verkeersdeelnemers en probeert onder het rijden mensen te waarschuwen of helpen.
Jouw valkuil? Je bent geen fan van aanvullende regels in het verkeer, het moet je niet te moeilijk gemaakt worden. Je bent namelijk al met allerlei dingen tegelijk bezig. Kijk uit dat je niet te laconiek achter het stuur gaat zitten.
Goed in? Je blijft rustig onder druk en corrigeert makkelijk je eigen gedrag.

3.   De goedzak
goed·zak (de; m,v; meervoud: goedzakken) (informeel)
iem. die al te goed is

Je houdt je netjes aan de regels. Zo is het onwaarschijnlijk dat je te hard rijdt of een andere verkeersovertreding maakt. 
Jouw valkuil? Jouw goede gedrag is in het voordeel van alle overtreders, het voorkomt strengere regelgeving en hogere boetes en straffen. Let op, te langzaam rijden kan ook gevaarlijk zijn.
Goed in? Je brandstofverbruik is laag en zo ook de kosten wat betreft onderhoud.

4.   De coureur
cou·reur (de; m,v; meervoud: coureurs)
deelnemer aan snelheidswedstrijden per auto, motor of fiets

Je houdt nogal van snelheid en rijdt eigenlijk altijd te hard. Je bent geen voorstander van een strenge verkeerswetgeving.
Jouw valkuil? Je zit medeweggebruikers weleens (misschien onbedoeld) dwars, omdat je ze opjaagt. Vergeet niet dat het in het verkeer niet alleen om jou draait en dat de veiligheid op de weg niet alleen van jou afhangt.
Goed in? Je hebt een goed inzicht op de weg, kunt ver vooruitkijken. Je laat je niet snel afleiden van je doel.

Heb je vastgesteld wat voor type weggebruiker je bent en wil je nu bezig met je rijgedrag? Dat kan! Neem contact op met je contact persoon voor GreenStar om een coaching-sessie in te plannen, of neem contact met ons op via het volgende formulier: