We weten allen dat met een borrel op achter het stuur gaan zitten alles behalve verstandig is. 
Vermoeid achter het stuur kruipen doen we met een stuk minder moeite. Misschien wordt tijd om daar eens over na te gaan denken.

Naar schatting vallen er 50-75 verkeersdoden in Nederland, door vermoeidheid. Dat rijden met slaaptekort gevaarlijk is, weten we. Toch geeft 1 op 5 automobilisten aan dat ze wel eens vermoeid achter het stuur gekropen zijn. Welke effecten heeft vermoeidheid op rijden? Wat kan je zelf doen om dit te voorkomen?

Onder invloed

party_drinks_small.jpg

Een slapeloze nacht kun je vergelijken met een alcohol promillage in je bloed van 0.9-1.0. Laten we wel wezen, dat is ruim vijf keer het wettelijke limiet voor beginnende bestuurders!

Als dat zo gevaarlijk is, waarom worden er geen boetes uitgedeeld voor oververmoeid achter het stuur zitten?
Tot recentelijk was het überhaupt niet mogelijk om aan te tonen dat iemand te moe is om te rijden. Franse wetenschappers zijn er recentelijk in geslaagd om de aanwezigheid van het hormoon cortisol en het enzym alfa-amylase te meten. Wanneer deze waarden heel erg laag liggen, zijn we te moe om nog veilig te rijden. Wel nuanceren de wetenschappers nu nog: 'Het zal nog wel even duren voordat er een toepassing voor de consument komt'.
De verkeersboetes voor vermoeidheid laten dus voorlopig nog wel even op zich wachten.

Effecten op rijgedrag

Vermoeid rijden heeft verschillende fysieke en mentale effecten die je rijgedrag behoorlijk kunnen beïnvloeden.
Zo word je bijvoorbeeld minder aandachtig voor het verkeer en de prikkels om je heen, kijk je minder in je spiegels, kan je moeilijker koers houden en worden je reactiesnelheid en reflexen behoorlijk vertraagd.

focus_blurred_small.jpg

Oplossing

De oplossing ligt eigenlijk voor de hand. Toch kiezen we vaak voor het onderdrukken van de symptomen, in plaats van het bestrijden van de oorzaak van het probleem. 
Een raam open voor frisse lucht, de radio wat harder of koffie/energiedrankjes zijn vaak minder tijdrovend dan daadwerkelijk een situatie creëren waarin je je ogen dicht kunt doen. Toch is dit toch echt de beste oplossing. 
Zet daarom de auto op een veilige plek stil, zet je wekker zodat je na 15 minuten weer verder kunt. Precies de optimale lengte voor een powernap.