In Nederland kennen we behoorlijk wat verkeersborden, 125 maarliefst om precies te zijn. Dit zijn 15 gebodsborden, 32 verbodsborden, 38 waarschuwingsborden en 40 aanwijzingsborden. 
Dat zijn er nogal wat. En omdat we er zoveel hebben, is het soms lastig om ze in één keer te zien én te begrijpen. 

Stel nu, je komt in een situatie waar een creatieveling met meerdere borden je iets duidelijk wil maken, maar wat precies?

puzzelen.png

Even een verkeerskundige ontleding:

- Het is geen verbodsbod, deze zijn rond en hebben een rode rand.

- Het kan niet de bedoeling zijn dat hier niet gekeerd mag worden, daar hebben we namelijk een bord voor:

verkeersbord_f7.png

- Een blauwe achtergrond kan gebruikt worden voor een gebodsbord of informatiebord.

- Omdat de schuine rode streep is toegepast, vervalt de optie 'informatiebord' en moet het dus een bord zijn welke een verplichting oplegt.

- De schuine rode streep wordt gebruikt om aan te geven dat een gebod niet meer van toepassing is zoals bijvoorbeeld bij deze borden:

verkeersbord_a05_g4.png

- In het Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens wordt er ruimte gegeven om via een onderbord aan te geven dat het verkeersbord slechts geld voor de met het symbool aangegeven weggebruiker. In dit geval dus alleen de vrachtwagenbestuurder.

Conclusie: Het zou een logische beredenering zijn dat er in het wegvak voor dit bord een gebod aanwezig is en dat vrachtwagens verplicht zijn om te keren. Vanaf dit bord mogen ze ook rechtdoor rijden. 
Het is dan alleen de vraag hoe de bestuurder van de vrachtwagen überhaupt op dit punt aankomt...

Ken jij dezelfde soort situaties waarbij je eerst 3 keer moet kijken voordat je begrijpt wat er bedoeld wordt? Deel ze met ons!

 

Meer weten over ons programma? Dat kan!

 

Comment