Op de weg moet je de aanwijzingen van bevoegd personeel opvolgen. Maar wie zijn er eigenlijk bevoegd en zou je een boete kunnen krijgen als je de aanwijzingen negeert?

Aanwijzingen boven verkeerstekens en verkeersregels

In rangorde gaan aanwijzingen altijd boven verkeerstekens en verkeersregels. Je moet als weggebruiker verplicht de aanwijzingen op volgen die mondeling of door middel van gebaren worden gegeven door:

verkeersregelaar_top.png
  • Politieagenten;
  • Militairen van de Koninklijke Marechaussee;
  • Verkeersregelaars die daartoe bevoegd zijn, te herkennen aan de geel met oranje bovenkleding. Vaak gecombineerd met een gelijkkleurige broek.

De volgorde van rangorde wat betreft de regels in het verkeer is als volgt:

  1. Aanwijzingen van bevoegd personeel
  2. Verkeerslichten
  3. Verkeersborden- en tekens
  4. Verkeersregels

Zou een politieagent je dus zeggen dat je door moet rijden terwijl een verkeerslicht op rood staat, ben je dus verplicht door dit rode licht te rijden.

Boete?

Een verkeersregelaar heeft niet de bevoegdheid om een boete op te leggen. Wel ben je verplicht zijn of haar aanwijzingen op te volgen en dus kan een verkeersregelaar aangifte doen wegens het negeren van zijn teken. Je kunt dan achteraf alsnog een boete ontvangen.
Worden de gebaren van een BOA (Buitengewoon Opsporingsambtenaar) genegeerd kun je meteen staande gehouden worden en een boete verwachten, deze personen hebben daar de bevoegdheid toe. Deze personen zijn te herkennen aan de volgende insigne: 

BOA_insigne.png

De bij het geven van de aanwijzingen wordt voor zover mogelijk gebruik gemaakt van vastgestelde gebaren. Weet jij wat je moet doen als, zoals bij onderstaand voorbeeld, midden op de weg met zijn rechterarm (tot schouder hoogte) staat te zwaaien? Wat wordt er hier van je verwacht?

 
gebaren_snelheid_minderen_groot.gif
 

Het verkeer dat de nadert wordt de aanwijzing gegeven om vaart te verminderen. Met gezond verstand kom je met deze aanwijzing een heel eind, we hebben er nog een aantal:

 

verkeersregelaar1_small.gif

Dit is het algemene stopteken.

verkeersregelaar2.gif

Het verkeer dat aan de voor- en achterkant aan komt rijden, moet stoppen. Verkeer van links en rechts, mag doorrijden.

verkeersregelaar3_small2.gif

Het verkeer dat nadert, moet stoppen. Het verkeer wat van links, rechts en achter komt, mag doorrijden.

gebaar_politie_small2.png

Het verkeer dat van links en rechts komt moet stoppen, zij ontvangen nu het stopteken. Het verkeer van voor en achter komt, mag doorrijden.

Meer weten over ons programma? Vul de volgende gegevens in en wij nemen contact met je op!