De ontwikkelingen staan niet stil en er komen steeds meer digitale snufjes voor voertuigen bij. Heel handig om te gebruiken maar risico’s op inbraak worden ook groter. Nieuwe auto’s zijn bijvoorbeeld voorzien van contactloze sleutels. Hiermee kunnen inbrekers een makkelijkere (digitale) inbraak plegen zonder al te veel sporen achter te laten.

Digitale inbraak?

Portieren van de nieuwste voertuigen openen automatisch met een sleutel als je deze bij je draagt en bij het voertuig in de buurt komt. Je hoeft geen knopje in te drukken of de sleutel uit je zak te halen. Een auto kan ook bijvoorbeeld contactloos gestart worden zonder dat je de sleutel in het contact steekt. Dit zijn handige digitale mogelijkheden van nieuwere voertuigen maar geeft inbrekers natuurlijk ook weer mogelijkheden om op andere wijze een inbraak te plegen.

De communicatie tussen de boordcomputer in het voertuig en de sleutel van het voertuig wordt gedaan met signalen die deze naar elkaar toesturen. Met speciale apparatuur kunnen de inbrekers deze signalen opvangen en hiermee de deuren van een voertuig openen. Inbrekers kunnen het voertuig in, leegroven en ook nog met het voertuig wegrijden.

Tips

 • Berg de sleutel goed op

  Het signaal tussen het voertuig en de sleutel kan zelfs worden opgevangen als de sleutel gewoon binnen in je huis ligt. Zorg er daarom voor dat de sleutel veilig in een metalen omhulsel ligt zoals een doosje, bakje of hoes. Dat zorgt ervoor dat het signaal niet kan worden opgevangen.

 • Sluit de juiste autoverzekering af voor een digitale inbraak

  Bekijk goed of een digitale inbraak door een verzekering gedekt wordt en of je aan alle voorwaarden voldoet. Je kunt beter goed voorbereid zijn zodat de kosten gedekt worden en je het de inbrekers onmogelijk maakt de inbraak te plegen.

 • Zorg dat er een alarmsysteem in het voertuig zit.

  Een alarm in je voertuig is altijd belangrijk. Zorg er daarom voor dat je zeker weet dat het juiste alarmsysteem aanwezig is en goed werkt. Een verzekeraar zal hier naar kijken in het geval van inbraak.

 • Laat de Keyless entry uitschakelen

  Als je de Keyless entry laat uitschakelen door je dealer, kun je niet meer op moderne wijze het voertuig openen en starten omdat het signaal niet meer werkt. Maar het zorgt er wel voor dat inbrekers niet makkelijk kunnen inbreken.

Bron