In ons land is het regelmatig onstuimig weer, vooral in de herfst en winter hebben we soms behoorlijk last van onder andere de wind.

Natuurlijk heeft de wind niet alleen nadelen, zo wekken zonnepanelen in de winter minder energie op dan in de zomer, maar produceren windturbines in de gemiddelde wintermaanden twee keer zoveel als in de gemiddelde zomermaand. 

Rijden in onstuimig weer kan soms gevaarlijke situaties opleveren. Door bewust bezig te zijn met je rijgedrag en te letten op andere weggebruikers kun je hier zelf een steentje aan bijdragen. 
We hebben een aantal tips voor je op een rijtje gezet:


1) Twee handen aan het stuur

Je voertuig kun je het beste onder controle houden door beide handen aan het stuur te houden. Zeker plotselinge windvlagen zijn gevaarlijk in het verkeer.
Rijd je in een hoger voertuig? Mijd dan, waar mogelijk, hogere bruggen en bijvoorbeeld de Afsluitdijk.

Houd ook rekening met je medeweggebruikers en pas bij hoge windstoten uw snelheid aan.


2) Heb oog voor kwetsbare weggebruikers

Feit: Weggebruikers op 2 wielen zijn gevoeliger voor windvlagen.
Denk hierbij aan motorrijders, bromfietsers en fietsers. Doordat ze op een lichter voertuig zitten, is de invloed van een windvlaag goed zichtbaar aan bijvoorbeeld slingerend rijgedrag. Een windstoot kan deze weggebruikers soms onverwacht opzij blazen.
Daarnaast zullen deze bestuurders sneller zullen reageren op bijvoorbeeld vallende takjes en daarbij net te laat nadenken over de medeweggebruikers.

Houd goed afstand, zeker bij het inhalen van deze voertuigen. Let ook op je snelheid terwijl u inhaalt, hoe groter het verschil in snelheid tussen u en de andere weggebruiker, hoe groter de windvlaag die ook u achterlaat.


3) Houd extra rekening met vrachtwagens

Je kent het vast, de turbulentie die je voelt na het tijdelijk wegvallen van de zijwind wanneer je naast een vrachtwagen rijdt. Zeker in combinatie met een plotselinge windvlaag, is dit een situatie die extra aandacht vereist. 

Pas uw snelheid aan en houd rekening met een plotselinge windvlaag net nadat je voorbij de vrachtwagen bent. Zorg ervoor dat beide handen aan het stuur zijn, zodat je snel kunt reageren en eventueel tegen kunt sturen waardoor je het verschil in weerstand kunt compenseren.


4) Houd je portier goed vast

Stap je zelf in/uit, of laat je anderen in/uit stappen? Let dan goed op, ook hier kan de wind voor verrassingen zorgen.

Houd de autodeur goed vast, zodat deze niet uit de handen waait. Hetzelfde geld voor de kofferbak, deze kan door zijn grootte de wind vangen en een andere kant op gaan dan eigenlijk de bedoeling was.