Tegenwoordig worden auto's steeds slimmer en zijn ze in staat taken over te nemen van de bestuurder. Zo kun je bijvoorbeeld denken aan automatisch inparkeren, afstand houden tot de voorganger en zelfstandig inhalen. Voor compleet zelfrijdende auto's is de connectiviteit van auto's onderling een belangrijke toevoeging. Omdat ze met elkaar en de weginfrastructuur (denk hierbij bijvoorbeeld aan verkeerslichten) moeten kunnen communiceren.

Veel moderne auto's beschikken al over intelligente technieken zoals 'lane assist' (een rijstrookassistentie systeem) en adaptive cruise control (waarbij de auto de snelheid aanpast op de voorganger), een voorproefje dus op het 'echte werk'.

Zeker nu de technologie van de zelfrijdende auto's geavanceerder wordt en de opwinding erover groeit, groeien ook de vragen en zorgen. Hoe ziet de toekomst van het rijden eruit?

De voordelen

self_driving_car.jpg
 • Minder ongelukken
  De voorspelling wordt gedaan dat vergevorderde, zelfrijdende voertuigen tot wel 90% van de veel voorkomende ongelukken voorkomen. Voornamelijk omdat het rijden onder invloed van alcohol en afgeleid door bijvoorbeeld een mobiele telefoon, compleet weggenomen worden.
   
 • Minder CO₂-uitstoot
  Gezien het feit dat er pro-actief in plaats van reactief gereden kan worden, worden bijvoorbeeld het hard gas geven om door een oranje stoplicht te rijden, of toch net niet voor iemand langs op een rotonde minder. Dit betekent een vermindering in het brandstofverbruik wat een verminderde CO₂-uitstoot betekent. Daarnaast rijden veel van de nieuwe auto's waarbij deze technieken gerealiseerd worden elektrisch.
   
 • Minder auto's op de weg
  Doordat deze auto's in staat zijn om objectief gezien de beste route te kiezen, worden grote files voorkomen.
   
 • Minder parkeerplaatsen nodig
  Zodra een auto je af kan zetten en vervolgens zelf een parkeerplaats kan zoeken, is er ongeveer 15% minder ruimte nodig. Je hoeft immers niet meer op de parkeerplaats in en uit te stappen.

De nadelen

 • Vertrouwen in de technologie
  Zou jij momenteel in staat zijn om in een auto achter het stuur te gaan zitten om je vervolgens volledig over te geven aan de technologie? 
   
 • Weersveranderingen
  Zware regen en sneeuw kunnen van invloed zijn op de auto's sensoren.
   
 • Kosten
  Als we kijken naar bijvoorbeeld de zelfrijdende auto die Google ontwikkeld heeft, betaal je een schamele € 130.000. 
   
 • De technologie
  Momenteel is de technologie nog niet 100% veilig en kunnen we daar dus nog niet op vertrouwen. In de testritten (gedaan door Google, Volkswagen en Nissan) zijn allen uitgedraaid op een ongeluk. Ok, bij Google pas na bijna 2000 km, maar toch.

Voorspellingen

Er is een voorspelling gedaan dat in 2050 we compleet overgegaan zijn op zelfrijdende auto's. Momenteel lijkt dat ons een ver-van-je-bed-show. 

Connected Car

Deze auto's zien we nu al steeds meer op de weg.
Een Connected Car is een auto die verbonden is met het internet. Deze auto's verzamelen ook data. Je kunt hierbij denken aan het brandstofverbruik, je rijgedrag, de technische staat van de auto en waar de auto geweest is. Door de verbondenheid met het internet kan deze informatie gedeeld worden. Niet alleen met jou als bestuurder, maar ook met de fabrikant (die daardoor in staat is de auto nog verder te ontwikkelen) of bijvoorbeeld een alarmcentrale. Doordat je inzicht hebt in de status van de auto, heb je door bijvoorbeeld een app op je smartphone constant inzicht op hoe vol je accu bijvoorbeeld is. En - ook best handig - weet je altijd waar je je auto geparkeerd had.
Nieuwere auto's hebben soms een gelijksoortige functie ingebouwd, helemaal interessant als je deze in combinatie met het GreenStar programma gebruikt!

 

 
 

In de header: De kijk van Mercedes op de toekomst; de Mercedes F 015 Luxury in Motion.

Bron