Getinte ramen

Het klinkt misschien slim, de voorruit voorzien van een blindering die het eventuele gebruik van een zonnebril overbodig zou maken. Als het voertuig wordt toegelaten op de weg, moet de voorruit minimaal 75% lichtdoorlatend zijn. De lichtdoorlatendheid van de zijruiten aan de voorkant moet minimaal 70% zijn.
Voor alle duidelijkheid: 100% is volledige lichtdoorlatendheid.
Het ziet er misschien stoer uit, maar vanuit de verkeersveiligheid is het niet slim. En niet toegestaan.

Oogcontact met andere weggebruikers levert extra veiligheid op: ziet de chauffeur mij, wat wil hij nu? Zeker bij regenachtig of donker weer. Of juist bij zonnig weer. Wanneer een zonnebril wordt gedragen kunnen donkere ruiten tot gevaarlijke situaties leiden.

Zonnebril

Een bril kan in de breedste zin van het woord het zicht op de weg verbeteren. Het dragen van een goede zonnebril kan namelijk voorkomen dat je verblind wordt door laagstaande zon of door ander reflecterend licht, waardoor het zicht slechter wordt en de kans op een ongeval aanzienlijk toeneemt.

Veel mensen zetten wel een zonnebril op als de zon fel schijnt, maar laten in andere situaties hun zonnebril veilig in het dashboardkastje liggen. Dit is logisch, want we zijn nu eenmaal gewend dat een zonnebril gedragen wordt bij felle zonnestralen. Echter, wilt u de situatie op de weg echt veiliger maken, dan heeft u uw zonnebrillen op meerdere momenten nodig in het verkeer. 

Felle of laagstaande zon
De meest voor de hand liggende reden om de zonnebril erbij te pakken is bij een felle of laagstaande zon. Door een laagstaande zon kun je slechter inschatten wat er om je heen gebeurt, waardoor andere weggebruikers (zoals bijvoorbeeld fietsers en voetgangers) kwetsbaar worden.

Nat wegdek
Als na een flinke regenbui de zon weer tevoorschijn komt, worden de zonnestralen door het water op het wegdek weerkaatst. Hierdoor kan het zicht niet alleen slechter worden, maar kunt u verblind worden door de zon vanaf het wegdek. Daarnaast is het lastig om uw ogen op het wegdek te houden als deze fel verlicht wordt. Zet je in deze situatie een zonnebril op, dan is de weerkaatsing van het natte wegdek minder erg en kun je het zicht eenvoudig verbeteren.

Let er bij de aanschaf van een zonnebril op dat deze een polariserend filter heeft, deze voorkomen de hinderlijke schittering van zonlicht.

Meer informatie over ons programma? Vraag vrijblijvend meer informatie aan: