Korte autoritjes zijn in verhouding duurder dan de lange ritten. De auto staat weer stil voordat de motor warm is geworden. Toch zal vaak, tijdens het werk of na het werk, dat ene ritje met de auto net even wat beter uitkomen. Dan is het nog steeds mogelijk om zuinig te rijden op de korte afstanden.

Pak provinciale wegen

Ga vooral niet dwars door het centrum van een stad heen. Als het mogelijk is om een provinciale weg te nemen dan is het zuiniger om deze te pakken. Daar heb je namelijk een constante snelheid van rond de 70 tot 90 kilometer per uur. De optimale snelheid om brandstof te besparen. In de stad ben je continue aan het remmen en optrekken. Het vermijden van het centrum scheelt je ook een hoop stress en ergernissen! 

Relax!

Doe rustig aan door de auto uit te laten rollen in plaats van hard te remmen. Laat het gas los en laat de auto rustig uitrollen. Dit bespaart veel brandstof. Het stoplicht staat toch op rood dus heel veel eerder zal je niet op de eindbestemming arriveren. Schakel ook op tijd naar een hogere versnelling.

Airco en stationair

Gebruik niet altijd de airco voor frisse lucht in de auto. Het is zuiniger om de ramen open te zetten als de snelheid niet hoger is dan 80 kilometer per uur. Boven de 80 kilometer per uur krijg je te veel weerstand waardoor het verbruik juist hoger is. Dan kan de airco aan en de ramen dicht. 

In de winter is het verleidelijk om de motor van de auto stationair te laten draaien tijdens het wachten in de auto of het krabben van de ruiten. Doe dit niet! Het is slecht voor de motor en het milieu. Koude motoren hebben namelijk een minder mooie verbranding. Bij stationaire toerentallen gebruikt de motor extra brandstof. Dus even doorbijten in de kou en daarna direct vertrekken, ook als je maar een paar kilometer hoeft af te leggen.

Even snel naar de supermarkt voor een kleine boodschap of een brief op de brievenbus doen? Pak de fiets! Het is uiteraard de grootste en gezondste besparing op brandstofverbruik.

Vragen?