Afleiding achter het stuur

Afleiding achter het stuur

De politie wil in de toekomst gebruik gaan maken van speciale camera’s die je op de bon slingeren als je een mobiele telefoon tijdens het rijden gebruikt. Wat de politie verstaat onder “gebruiken” is vaak nog onduidelijk. Wat mag nou eigenlijk wel en wat niet achter het stuur?

achter_het_stuur.jpeg

Mobiel

Het vasthouden van een mobiele telefoon tijdens het rijden is verboden. Ook als je niet belt of aan het appen bent. De speciale camera’s zullen namelijk niet registreren wat je precies aan het doen bent. Daarbij maakt het ook niet uit of je wel of niet met beide handen het stuur vast hebt.

Navigatie, airco en radio

Aanraken van dit apparatuur mag. Toch kan dit wel tot een boete leiden als een bestuurder, door afgeleid te zijn, gaat slingeren of andere weggebruikers in gevaar brengt. Een bestuurder is dan te druk bezig met het apparatuur waardoor “alleen aanraken” niet meer aan de orde is.

Navigeren op de Tomtom of mobiel in standaard is ook toegestaan. Echter is ook dit afhankelijk van het bijbehorende rijgedrag. Een bekeuring kan veroorzaakt worden door te druk te zijn met de navigatie. Navigatie via de mobiele telefoon is in die zin wel gevaarlijker omdat de bestuurder sneller in de verleiding komt om zich ook door andere apps te laten afleiden

eten_achter_hetstuur.jpg

Eten en drinken

Voor eten en drinken gelden dezelfde regels als voor navigatie, airco en radio. Bestuurders die afwijkend rijgedrag tonen kunnen uiteindelijk een boete krijgen voor het nuttigen van een milkshake of een lekkere dikke hamburger. Daar zal ook sprake van zijn als een ouder te druk is met de kinderen op de achterbank of een bestuurder nog even snel de lippen stift.

Afleiding is een grote oorzaak van veel verkeersongevallen en zorgt voor tientallen verkeersdoden.

Bron

Rijden in de storm

Rijden in de storm

Vanaf windkracht 9 (op de schaal van Beaufort) spreken we van storm. Vooral sterke windstoten kunnen je behoorlijk verrassen in het verkeer. Gaat de wind daarbij gepaard met hevige neerslag, dan verdienen de weersomstandigheden extra aandacht.

Niet alleen let je extra op je eigen weggedrag, ook is het zinvol om je medeweggebruikers extra in de gaten te houden. Ze rijden immers mogelijk minder voorspelbaar dan je gewend bent.
Vooral motorrijders en fietsers kunnen door een windstoot plots van hun baan afwijken en gevaarlijk dicht bij je voertuig in de buurt komen.

Onze tips om veilig te rijden:

Je snelheid

speed_dial.jpg

Laat je snelheid zakken en houd meer afstand. Dit geeft je extra tijd om te reageren op een onverwachte situatie. Als bijkomend voordeel heb je daarnaast meer controle over je voertuig op een lagere snelheid.


Het stuur

steering_wheel_2hands.jpg

Houd je stuur met 2 handen vast, let hierbij wel op dat je niet krampachtig gaat rijden. Op deze manier kun goed reageren op een windstoot of de zuigende werking van vrachtauto’s, wanneer je deze passeert.


Aquaplaning

aquaplaning_car2.png

Liggen er grote plassen op de weg? Rijd daar dan rustig doorheen. Wanneer er een waterlaagje tussen je band en het wegdek ontstaat, wordt de auto voor korte tijd onbestuurbaar, dit noemen we aquaplaning. De kans hierop is groter wanneer je met hoge snelheid door een plas rijdt. Voel je dat je auto onbestuurbaar is? Haal dan rustig je voet van het gas en probeer niet te sturen tot je weer grip hebt. Zo voorkom je dat de auto in de slip raakt. Meer lezen over aquaplaning kan hier.

Klimaat controle

Klimaat controle

De eerste zonnestralen hebben weer op onze voertuigen geschenen. Dat zal ook het moment zijn geweest dat je dacht om even de airco in te schakelen. Wat veel bestuurders zich niet realiseren is dat je de airco het hele jaar kunt gebruiken. Het is zelfs beter voor de airconditioning om regelmatig gebruikt te worden. Neem controle over het klimaat in jouw voertuig. Rond deze tijd van het jaar heb je te maken met verschillende temperaturen en invloeden.

beslagenruiten_GS.jpeg

Vochtig weer

In de ochtend zal vochtig weer merkbaar zijn in de auto terwijl het aan het einde van de middag droog en warm kan zijn in de auto. De airco is geschikt om aan het begin van de dag te zorgen voor een droog klimaat in je interieur. Ook als je vanuit een vochtige omgeving met vochtige kleding of haren in de auto stapt, zal dit gelijk invloed hebben op het klimaat in de auto. Grote kans dat je hierdoor binnen no-time beslagen ruiten hebt.

De ruiten zullen weer sneller schoon worden als de airco in recirculatiestand wordt ingeschakeld. Als de ruiten niet langer beslagen zijn, schakel dan weer over naar de normale stand van de blazer.

Brandstofbesparen_raamOpen.jpeg

Warm weer

Aan het eind van de dag stap je in een warme auto. De verleiding is groot om direct de airco aan te zetten. Voor hele korte afstanden heeft dit sowieso geen zin omdat het tijd en kracht kost om de temperatuur te controleren. Om de auto zo snel mogelijk koel te krijgen, zet aan het begin van de rit de ramen even open om de warme lucht uit de auto te laten. Schakel vervolgens de airco in voor het bereiken van een aangename temperatuur.

Door de airco iets later te activeren als er al enige warmte is ontsnapt, zal dit minder moeite en brandstof voor het voertuig kosten. Zet ook een kwartier voor het einde van de rit de airco weer uit zodat het onderdeel de verdamper kan opdrogen. Op de verdamper kunnen namelijk, door vochtdeeltjes vanuit de airco, bacteriën en schimmels ontstaan als het voertuig stil staat. Hiermee voorkom je stank en overlast.

Optrekken

Optrekken

Waarom ligt het verbruik bij snel optrekken nu zoveel hoger dan bij langzaam optrekken (en waarom word je daarop afgerekend)? In beide gevallen zijn de begin- en eindsnelheid gelijk.

We wisten al dat rijden op hoge snelheid meer energie kost dan op lagere snelheid. Heel in het kort: omdat de luchtweerstand kwadratisch toeneemt bij een toegenomen snelheid.

rpm_red.jpg

Energie vs duur

Als we sneller optrekken met een auto, moet de motor op stel en sprong meer vermogen leveren. Echter: dit vermogen hoeft enkel voor korte tijd geleverd te worden, want je bent eerder klaar met versnellen. Zonder je te vervelen met ingewikkelde formules: dit kunnen we tegen elkaar wegstrepen. Hier zit het verschil niet.

Invloeden

Er zijn twee factoren die een kleine rol spelen. Zo ligt je gemiddelde snelheid hoger als je sneller optrekt (en een vaste afstand aflegt).  En dus is je gemiddelde luchtweerstand ook hoger, waardoor er meer brandstof wordt gebruikt. Ook is de efficiëntie van een motor niet bij elke mate van belasting gelijk. Maar ook die factor is niet de verklaring voor het hogere verbruik: bij hogere belasting is het rendement vaak zelfs hoger, wat een lager brandstofverbruik op zou moeten leveren. 

Conclusie

Maar wat is dan wel de verklaring? De chauffeur. Uit onze data leren we dat mensen die sneller optrekken, bij een hoger toerental schakelen. En een motor is minder efficiënt bij hogere toerentallen. Zou je opschakelen op exact dezelfde snelheden (dus toerental), dan zul je zien dat er geen sprake is van een hoger verbruik.

Het is daarom aan te raden vlot op te trekken, maar toch bij lage toerentallen op te schakelen. Om deze reden rekenen we ook alleen echt snel optrekken mee in de waardering van je rijgedrag.

Kijk uit, flitsers!

Kijk uit, flitsers!

Houd op deze wegen je snelheid goed in de gaten. Hier werd namelijk in 2018 het vaakst geflitst.

De gegevens zijn verzameld aan de hand van data uit de app Flitsmeister.

Snelweg A13 Rotterdam - Rijswijk

De vaakst gemelde mobiele flitser van Nederland staat bij hectometerpaaltje 15.2. Op de gehele A13 is het verstandig om je snelheid in de gaten te houden en niet boven de maximum snelheid van 100 km/u uit te komen.

N209 in beide richtingen

Een provinciale weg in Zuid-Holland en leidt naar de A13. De maximum snelheid is 80km/u.

Maasboulevard in Rotterdam

Op de Maasboulevard in Rotterdam is 50 km/u de limiet. Veel automobilisten rijden hier vaak te snel. Dus let goed op je snelheid.

Snelweg A4 Schiedam - Delft

De maximumsnelheid op deze weg is 100 km/u. Toch hebben veel bestuurders hier de neiging om even lekker te gassen vanwege de mooie brede weg. Niet doen want de weg is ook geliefd bij flitsers.

Einsteindreef in Utrecht

Een belangrijke verkeersader die dwars door de bebouwde kom in Utrecht loopt. De maximum snelheid is 50 km/u.

Snelweg A8 Amsterdam – Beverwijk

Als je hier sneller gaat dan 100 km/u dan heb je een flinke boete te pakken.

N784 in beide richtingen

Het is een korte weg maar hier rijden bestuurders toch vaak te hard. Tussen Arnhem en Knooppunt Watergraafsmeer is de kans groot dat je een agent tegenkomt. Hij ziet niet graag dat je harder voorbij raast dan 80 km/u.

Graaf Engelbertlaan in Breda

Een hele populaire plek om te flitsen. Je komt namelijk net van de snelweg waardoor je waarschijnlijk niet door hebt dat je nog lekker aan het doorrijden bent. 70 km/u is hier echter aan te raden om een fikse boete te voorkomen.

N302 in beide richtingen

Bij hectometerpaal 86.3 maak je kans op een boete. Probeer dus op deze 40 kilometer lange weg niet in de verleiding te komen om wat harder het gas in te trappen dan 100 km/uur.

Westerdreef in Lelystad

Hier mag je maar 50 km/u. Dus let goed op je snelheid.

Bron

Winterse autoproblemen voorkomen

Comment

Winterse autoproblemen voorkomen

We gaven eerder al tips hoe je winterse autoproblemen kunt oplossen. Voorkomen is natuurlijk nog veel beter!  Dat gaat je zeker een hoop tijd schelen in de ochtend. 

 • Start het voertuig met de koppelingspedaal ingedrukt. De accu ervaart hierdoor minder weerstand waardoor het voertuig soepeler start.

 • Zet de koplampen tijdens het begin van de rit even aan, de accu verwarmt beter op.

 • Tijdens het krabben van het voertuig heeft het geen zin om de motor te laten warmlopen. Het is slecht voor de motor en voor je eigen gezondheid. Voorkom het krabben door gebruik te maken van een anti-vriesdeken of folie. Leg deze bijvoorbeeld op de voorruit en je hoeft het alleen in de ochtend weg te halen. De meeste dekens en folies zijn ook prima in de zomer te gebruiken tegen extreme hitte.

 • Om te voorkomen dat de sloten bevriezen is het verstandig om hier vuilafstotende smering in te sprayen.

 • Vastgevroren autodeuren zijn te voorkomen door de rubbers met vaseline of talkpoeder te behandelen.

 • De zijspiegels worden vaak vergeten. Deze zijn echter makkelijk te behoeden voor de vrieskou door er een zak over te plaatsen en met elastiekjes af te sluiten. De volgende ochtend zijn ze makkelijk te verwijderen en de spiegels ijsvrij.

 • Bevroren ruitenwissers worden vaak pas ontdekt als men al aan het rijden is. Gevaarlijk en irritant. Plaats ook een zak over de ruitenwissers om deze te beschermen tegen de vrieskou en verwijder deze uiteraard de volgende ochtend weer.

Ga jij in de avond voorbereiding treffen of de volgende ochtend ploeteren in de kou?

Hoe dan ook, zorg dat de ramen ijs en sneeuwvrij zijn om flinke boetes en ongelukken te voorkomen.

Comment

De zuinige auto

Comment

De zuinige auto

Duurzaamheid is een mooi streven. Maar waar moet je bij de aanschaf van een voertuig rekening mee houden?

Nieuw

Als er ruimte is om een nieuw voertuig aan te schaffen, let dan op de volgende kenmerken:

 • Energielabel, auto’s met een A-label zijn 20 procent zuiniger dan gemiddeld.

 • Gewicht, vraag jezelf af welk soort voertuig je nodig hebt. Denk bijvoorbeeld aan je gezinssamenstelling en waarvoor je het voertuig echt gaat gebruiken. Koop een voertuig dat past bij je comfort, ruimte en prestaties. Een lichtere auto is goedkoper.

 • Elektrisch voertuig, goedkoper en duurzamer.

 • Diesel voertuig, diesel rijden is nog steeds voordeliger in het verbruik dan benzine. Een nieuw diesel voertuig met een moderne dieselmotor heeft echt een zeer schone verbranding.

 • Benzine voertuig, voertuigen met een conventionele verbrandingsmotor en hybridemodellen. Modellen die naast een benzinemotor ook een elektromotor hebben.

Toch blijft zuinig rijden, ook in een nieuw zuinig voertuig, nog steeds een mindset. Met geen enkel voertuig zal 150 km/u op de snelweg rijden een besparing zijn.

Tweedehands

 • Voertuig vanaf 2005, er is vanaf 2005 flinke vooruitgang geboekt op het gebied van brandstof en verbranding.

 • Klein voertuig, laag gewicht en een kleine motor (cilinderinhoud)

 • Afstand, bekijk welke afstanden je af gaat leggen met een voertuig. Zijn het voornamelijk kleine afstanden, dan is een klein voertuig perfect.

 • Een diesel voertuig, is pas voordeliger wanneer je meer dan 20.000 kilometer per jaar aflegt. En zal dan uiteindelijk goedkoper zijn in onderhoud en brandstofverbruik.

Bron

Comment

Parkeren als een pro

Comment

Parkeren als een pro

Parkeren zorgt bij menig bestuurder voor enkele zweetdruppels op het voorhoofd. Nergens voor nodig toch? Neem je tijd en kijk vooral goed in je spiegels. Bekijk onderstaande tips om voortaan te parkeren als een pro!

Als je begint met parkeren neem dan altijd de volgende punten mee: voer de handeling in lage snelheid uit, geef altijd het overige verkeer voorrang en kijk goed. 

Vooruit parkeren 

Als je gaat parkeren op een parkeervak en je gewoon vooruit gaat inparkeren, bepaal dan als eerste welk vak je gaat kiezen en analyseer welk overig verkeer er aanwezig is.

 • Als je van voren aan komt rijden dan is het niet heel moeilijk, let wel goed op de omgeving. Indien de parkeervlakken haaks van de weg staan, verminder je vaart.

 • Zodra je instuurt naar het betreffende vlak, kijk dan nogmaals goed in je binnenspiegel, buitenspiegels en over je schouder.

 • Stuur in op het punt dat je op het midden bent van het vak naast het door jou gekozen vak.

 • Eenmaal bijna in je vak stuur je weer terug zodat je banden recht staan.

 • Draai niet aan je stuur als de auto stil staat. Droogsturen zoals het in volksmond wordt genoemd is niet gezond voor je auto. Het zorgt voor snellere slijtage aan de banden. 

Achteruit inparkeren 

 • Kies een vak waar je gaat parkeren.

 • Kijk goed in je spiegels en let op je snelheid. 

 • Rij dan drie vakken verder dan het vak waar je gaat parkeren. 

 • Rij daarna met een gepaste snelheid weer naar achteren.

 • Voordat je gaat insturen kijk dan goed in spiegels in over je schouders.

 • Stuur in wanneer de eerste lijn van het vak gelijk is aan de deurhendel.  

File parkeren 

Deze manier van inparkeren wordt door de meeste mensen als lastig beschouwd. Rij altijd met een gematigde snelheid en kijk goed vooruit om een parkeerplek te zoeken.

 • Kom tot stilstand en maak kenbaar dat je daar gaat inparkeren. Als er geen overig verkeer is dat je wilt passeren dan ga je over tot file parkeren.

 • Breng de auto tot stilstand als de achterbank ter hoogte van de achterkant van de auto is waar je achter wilt parkeren.

 • Kijk continue in je spiegels.

 • Stuur in. Als je rechter buitenspiegel ter hoogte van de achterkant van de auto is waar je achter gaat parkeren dan stuur je weer bij. 

Bron

 

Comment

Winterbanden; waarom en wanneer

Winterbanden; waarom en wanneer

Wist jij dat winterbanden het gewenste effect pas hebben bij temperaturen onder 7° Celcius? Wat is het eigenlijke verschil tussen een zomer- en winterband? En wat voor invloed hebben deze op jouw veiligheid?

De twee belangrijkste verschillen zijn het profiel en de rubbersamenstelling van de banden. Deze verschillen hebben invloed op de remweg, de rolweerstand en het afrolgeluid van de banden.

PROFIEL

Een duidelijk verschil tussen zomer- en winterbanden zijn de inkepingen in de profielblokken van de winterband: de lamellen.

verschil_zomer_winter_banden.jpg

Deze lamellen in winterbanden zorgen voor grip bij het remmen en optrekken. Tijdens het rijden vervormt het profiel en werken de lamellen als een soort ‘grijpers’ op het wegdek. De meeste lamellen zijn dwars op de winterband geplaatst om extra grip te creëren bij het optrekken en het remmen. Voor de stabiliteit in bochten zijn de lamellen ook verticaal geplaatst en zijn zigzaglamellen toegepast.

RUBBERSAMENSTELLING

Het loopvlak, het gedeelte van de band dat in aanraking komt met het wegdek, van een winterband is voorzien van een rubbersamenstelling die ook bij lage temperaturen flexibel blijft. Hierdoor kunnen de profielblokken makkelijker vervormen, waardoor ze meer grip hebben.

Het rubber van een zomerband vervormt moeilijk bij een temperatuur van nul graden terwijl het rubber van een winterband flexibel blijft.

Deze flexibiliteit hebben we vervolgens nodig om een grip te creëren op het wegdek. Het hebben van grip wordt bepaald door twee factoren: het plakken van het rubber op het wegdek en de vervorming van het rubber over oneffenheden.

Dit 'plakken van het rubber op het wegdek' zorgt voor ongeveer 75% van de grip op droog wegdek. Je kunt je voorstellen dat bij nat weer het aangrijpen van het rubber over de oneffenheden op het wegdek nog veel belangrijker is. Wanneer er een kleine laag water op het wegdek ligt, vermindert de grip snel. Vergelijk het met wanneer je een plakbandje op een nat raam wilt plakken.
Zeker in dit geval is het van belang dat je band in staat is met deze omstandigheden om te gaan.

REMWEG

Wat betekent dit voor je remweg?
Zoals uit onderstaande grafiek wel blijkt, is het qua veiligheid van belang om de juiste banden onder je auto te zetten. 3 meter verschil lijkt op papier niet veel, maar tel hier je reactietijd en de tijd voordat het remsysteem van de auto in werking treedt bij op. Neem het zekere voor het onzekere.

remweg_kou_winterbanden.jpg

Remweg bij 100 km/uur.

WAAR ZIJN WINTERBANDEN VERPLICHT?

Van 1 november tot 1 april zijn in onderstaande blauwe landen winterbanden verplicht en moet je sneeuwkettingen aan boord hebben.

kaartje_winterbandenverplicht_GS.jpg

Bron

KOSTEN

Met een zomerband rijd je zuiniger om dat de band ‘harder’ is en dus minder weerstand veroorzaakt tijdens het rijden. Let hierbij wel op dat dit niet ten koste gaat van de veiligheid in de auto. Het is verstandig je te laten leiden door het weer. Daalt het kwik onder de 7° Celcius, wissel dan naar winterbanden.

Harmonisering van de maximumsnelheid op de snelweg

Comment

Harmonisering van de maximumsnelheid op de snelweg

Er zijn verschillende trajecten op de snelwegen in Nederland waar je 130 kilometer per uur mag rijden. Echter worden veel van deze trajecten onderbroken door een deel waar je 100 kilometer per uur mag rijden. Door dit grote verschil in maximumsnelheid op de snelwegen worden veel files veroorzaakt.

Om deze filevorming tegen te gaan worden verschillende trajecten onder de loep genomen. Rijkswaterstaat wil in het nieuwe jaar een totale lengte van ruim 1.500 kilometer aanpassen naar een maximumsnelheid van 130 kilometer per uur. Dat is ongeveer 63 % van de totale lengte aan snelweg in Nederland. Deze harmonisering staat voor meer eenheid van de snelheidslimiet op de snelwegen zodat iedere bestuurder met een constante snelheid door kan rijden.

De volgende trajecten zijn afgelopen jaar al aangepast naar 130 kilometer per uur. Gedeeltes van de A50 (tussen de knooppunten Ewijk en Valburg), de A58 (tussen knooppunt Markiezaat en afrit Rilland), de A76 (van knooppunt Kunderberg tot aan de Duitse grens) en de gehele A77 (van knooppunt Rijkevoort tot aan de Duitse grens).

Per 1 januari is daar de A28 tussen de afritten Fluitenberg en Ruinen bijgekomen.

Er zullen in de toekomst nog een aantal trajecten aan toegevoegd worden. De verkeersonderzoeken zijn nog in volle gang. Kijk dus niet raar op als je op je vertrouwde stukje snelweg ineens harder mag rijden!

Bron

Comment

De verkeersboetes van 2019

Comment

De verkeersboetes van 2019

De verkeersboetes voor 2019 zijn gestegen. Een gewaarschuwd mens telt voor twee. Voorkom hoge boetes en ongelukken. Bewuster en veiliger rijden is een mooi streven voor een gelukkig nieuwjaar!

Verkeersboetes 2019 

ALGEMEEN 

 • Als de bestuurder tijdens het rijden een mobiele telefoon vasthoudt: 240 euro 

 • Het niet plaatsen van een gevarendriehoek bij een stilstaand motorvoertuig terwijl geen knipperend waarschuwingslicht wordt gevoerd – 140 euro 

 • Geen autogordel dragen – 140 euro 

 • Door rood rijden – 240 euro 

 • Niet rijden bij een groen verkeerslicht – 140 euro 

 • Als weggebruiker niet stoppen voor rood knipperlicht bij overweglichten – 240 euro 

 • Als weggebruiker niet stoppen voor rood (knipper)licht bij bruglichten – 240 euro 

 • Als bestuurder van een motorvoertuig, als bromfietser of snorfietser onnodig geluid veroorzaken met dat voertuig – 380 euro 

VERLICHTING 

 • Geen dim- of grootlicht voeren bij nacht binnen de bebouwde kom: 95 euro 

 • Geen dim- of grootlicht voeren bij nacht buiten de bebouwde kom: 140 euro 

 • Geen dim- of grootlicht voeren bij slecht zich overdag: 140 euro 

 • Het hinderen van tegenliggers door groot licht: 140 euro 

 • Achterlichten die niet branden bij nacht buiten de bebouwde kom: 95 euro 

 • Achterlichten die niet branden bij nacht binnen de bebouwde kom: 140 euro 

 • Achterlichten die niet branden bij dag bij slecht zicht: 140 euro 

 • Onnodig mistlicht voeren: 95 euro 

VERKEERSREGELS 

 • Als bestuurder van een motorvoertuig niet zoveel mogelijk rechts houden op een autoweg of autosnelweg – 140 euro 

 • Als bestuurder van een voertuig niet zoveel mogelijk rechts houden op een andere weg dan autoweg of autosnelweg – 240 euro 

 • Als bestuurder van een motorvoertuig niet de rijbaan gebruiken door te rijden over het trottoir, het voetpad, het fietspad, het fiets/bromfietspad of het ruiterpad – 140 euro 

 • Als bestuurder van een motorvoertuig niet de rijbaan gebruiken door stil te staan op het trottoir, het voetpad, het fietspad, het fiets/bromfietspad of het ruiterpad – 95 euro 

 • Als bestuurder van een motorvoertuig een met een doorgetrokken streep gemarkeerde fietsstrook gebruiken – 140 euro 

 • Als bestuurder niet links inhalen – 240 euro 

 • Als bestuurder een kruispunt blokkeren – 240 euro 

 • Als bestuurder op een kruispunt geen voorrang verlenen aan bestuurders van rechts – 240 euro 

 • Als bestuurder op een onverharde weg geen voorrang verlenen aan bestuurders op een verharde weg – 240 euro 

 • Als bestuurder geen voorrang verlenen aan bestuurders van een tram – 240 euro 

 • Als weggebruiker een overweg opgaan, terwijl men niet direct kan doorgaan en de overweg niet geheel vrij kan maken – 240 euro 

 • Als weggebruiker een militaire kolonne doorsnijden – 95 euro 

 • Als weggebruiker een uitvaartstoet van motorvoertuigen doorsnijden – 95 euro 

 • Als bestuurder afslaan zonder een teken met de richtingaanwijzer of met de arm te geven – 95 euro 

 • Als bestuurder bij het afslaan niet het verkeer voor laten gaan, dat hem op dezelfde weg tegemoet komt – 240 euro 

 • Als bestuurder bij het afslaan niet het verkeer voor laten gaan, dat zich naast dan wel links dicht achter hem bevindt – 240 euro 

 • Als bestuurder bij het afslaan niet het verkeer voor laten gaan, dat zich naast dan wel rechts dicht achter hem bevindt – 240 euro 

 • Als bestuurder links afslaan zonder tegemoetkomende bestuurders die op hetzelfde kruispunt rechts afslaan, voor te laten gaan – 240 euro 

 • Een voertuig op een zodanige wijze laten staan waardoor op de weg gevaar wordt/kan worden veroorzaakt, dan wel het verkeer wordt/kan worden gehinderd – 140 euro 

 • Als bestuurder een voertuig laten stilstaan op een kruispunt – 140 euro 

 • Als bestuurder een voertuig laten stilstaan op een fietsstrook – 95 euro 

 • Als bestuurder een voertuig laten stilstaan op de rijbaan langs de fietsstrook – 95 euro 

 • Als bestuurder een voertuig laten stilstaan op een oversteekplaats of binnen een afstand van vijf meter daarvan – 95 euro 

 • Als bestuurder een voertuig laten stilstaan in een tunnel – 95 euro 

 • Als bestuurder een voertuig laten stilstaan bij een bord bushalte ter hoogte van de geblokte markering – 95 euro 

 • Als bestuurder een voertuig laten stilstaan bij een bord bushalte op een afstand van minder dan twaalf meter van dat bord terwijl de geblokte markering niet is aangebracht – 95 euro 

 • Als bestuurder een voertuig laten stilstaan op de rijbaan langs een busstrook – 95 euro 

 • Als bestuurder een voertuig laten stilstaan langs een gele doorgetrokken streep – 95 euro 

 • Als bestuurder een voertuig laten stilstaan op een overweg – 95 euro 

 • Als bestuurder een voertuig dubbel parkeren – 95 euro 

 • Als bestuurder een voertuig parkeren in een parkeerschijfzone – 95 euro 

 • Als bestuurder op een gehandicaptenparkeerplaats parkeren anders dan met een motorvoertuig op meer dan twee wielen waarin duidelijk zichtbaar is aangebracht een geldige gehandicaptenparkeerkaart – 380 euro 

 • Onnodig de berm gebruiken zonder dat er sprake is van een noodgeval – 140 euro 

 • Buiten noodzaak stilstaan op de vluchtstrook of vluchthaven – 240 euro 

 

BIJZONDERE MANOEUVRES 

 • Als bestuurder wegrijden zonder het overige verkeer voor te laten gaan – 240 euro 

 • Als bestuurder achteruitrijden zonder het overige verkeer voor te laten gaan – 240 euro 

 • Als bestuurder uit een uitrit de weg oprijden zonder het overige verkeer voor te laten gaan – 240 euro 

 • Als bestuurder vanaf een weg een inrit oprijden zonder het overige verkeer voor te laten gaan – 240 euro 

 • Als bestuurder keren zonder het overige verkeer voor te laten gaan – 240 euro 

 • Als bestuurder van de invoegstrook de doorgaande rijbaan oprijden zonder het overige verkeer voor te laten gaan – 240 euro 

 • Als bestuurder van de doorgaande rijbaan de uitrijstrook oprijden zonder het overige verkeer voor te laten gaan – 240 euro 

 • Als bestuurder van rijstrook wisselen zonder het overige verkeer voor te laten gaan – 240 euro 

 • Als bestuurder van een motorvoertuig of als bromfietser bij het wegrijden geen teken met de richtingaanwijzer of arm geven – 95 euro 

RIJBEWIJZEN 

 • Als bestuurder van een motorrijtuig rijden terwijl het kentekenbewijs niet behoorlijk leesbaar is – 45 euro 

 • Het kenteken niet behoorlijk zichtbaar aanwezig hebben op of aan een motorrijtuig – 140 euro 

 • Het kenteken niet behoorlijk zichtbaar aanwezig hebben op of aan een aanhangwagen – 140 euro 

 • Voor een kentekenplichtig motorrijtuig met een toegestane maximummassa van 3500 kg of minder is geen keuringsbewijs afgegeven – 140 euro 

 • voor een kentekenplichtig motorrijtuig met een toegestane maximummassa van 3500 kg of minder heeft het keuringsbewijs zijn geldigheid 
  verloren – 140 euro 

 • Voor een kentekenplichtig motorrijtuig of aanhangwagen met een toegestane maximummassa van meer dan 3500 kg – is geen keuringsbewijs afgegeven – 400 euro 

 • Voor een kentekenplichtig motorrijtuig of aanhangwagen met een toegestane maximummassa van meer dan 3500 kg heeft het keuringsbewijs zijn geldigheid verloren – 400 euro 

 • Als bestuurder van een motorrijtuig rijden terwijl het rijbewijs niet voldoet aan de gestelde eisen – 45 euro 

 • Als bestuurder van een motorrijtuig rijden terwijl het rijbewijs niet behoorlijk leesbaar is – 95 euro 

 • Als bestuurder van een motorrijtuig rijden terwijl het rijbewijs zijn geldigheid heeft verloren door het verstrijken van de geldigheidsduur, waarbij de geldigheidsduur één jaar of minder is verstreken – 95 euro 

SNELHEIDSOVERSCHRIJDINGEN 

Overschrijding van de maximumsnelheid binnen de bebouwde kom 

Met 4 km/u – 27 euro 
Met 5 km/u – 34 euro 
Met 6 km/u – 40 euro 
Met 7 km/u – 48 euro 
Met 8 km/u – 54 euro 
Met 9 km/u – 63 euro 
Met 10 km/u – 72 euro 
Met 11 km/u – 95 euro 
Met 12 km/u – 105 euro 
Met 13 km/u – 115 euro 
Met 14 km/u – 123 euro 
Met 15 km/u – 133 euro 
Met 16 km/u – 144 euro 
Met 17 km/u – 153 euro 
Met 18 km/u – 165 euro 
Met 19 km/u – 176 euro 
Met 20 km/u – 191 euro 
Met 21 km/u – 203 euro 
Met 22 km/u – 215 euro 
Met 23 km/u – 229 euro 
Met 24 km/u – 241 euro 
Met 25 km/u – 256 euro 
Met 26 km/u – 270 euro 
Met 27 km/u – 287 euro 
Met 28 km/u – 304 euro 
Met 29 km/u – 317 euro 
Met 30 km/u – 334 euro 

Overschrijding van de maximumsnelheid binnen de bebouwde kom (bij bord A1: 30 km/u) of binnen een erf of bij wegwerkzaamheden 

Met 4 km/u – 46 euro 
Met 5 km/u – 54 euro 
Met 6 km/u – 63 euro 
Met 7 km/u – 75 euro 
Met 8 km/u – 85 euro 
Met 9 km/u – 95 euro 
Met 10 km/u – 107 euro 
Met 11 km/u – 133 euro 
Met 12 km/u – 146 euro 
Met 13 km/u – 158 euro 
Met 14 km/u – 170 euro 
Met 15 km/u – 185 euro 
Met 16 km/u – 195 euro 
Met 17 km/u – 209 euro 
Met 18 km/u – 223 euro 
Met 19 km/u – 241 euro 
Met 20 km/u – 257 euro 
Met 21 km/u – 270 euro 
Met 22 km/u – 283 euro 
Met 23 km/u – 302 euro 
Met 24 km/u – 319 euro 
Met 25 km/u – 337 euro 
Met 26 km/u – 356 euro 
Met 27 km/u – 375 euro 
Met 28 km/u – 394 euro 
Met 29 km/u – 412 euro 

 

Overschrijding van de maximumsnelheid op (auto)wegen buiten de bebouwde kom 

Met 4 km/u – 24 euro 
Met 5 km/u – 32 euro 
Met 6 km/u – 37 euro 
Met 7 km/u – 43 euro 
Met 8 km/u – 50 euro 
Met 9 km/u – 57 euro 
Met 10 km/u – 67 euro 
Met 11 km/u – 90 euro 
Met 12 km/u – 100 euro 
Met 13 km/u – 110 euro 
Met 14 km/u – 117 euro 
Met 15 km/u – 129 euro 
Met 16 km/u – 137 euro 
Met 17 km/u – 147 euro 
Met 18 km/u – 157 euro 
Met 19 km/u – 170 euro 
Met 20 km/u – 183 euro 
Met 21 km/u – 191 euro 
Met 22 km/u – 203 euro 
Met 23 km/u – 215 euro 
Met 24 km/u – 229 euro 
Met 25 km/u – 241 euro 
Met 26 km/u – 256 euro 
Met 27 km/u – 269 euro 
Met 28 km/u – 283 euro 
Met 29 km/u – 300 euro 
Met 30 km/u – 317 euro 

Overschrijding van de maximumsnelheid op (auto)wegen buiten de bebouwde kom bij wegwerkzaamheden 

Met 4 km/u – 37 euro 
Met 5 km/u – 45 euro 
Met 6 km/u – 53 euro 
Met 7 km/u – 63 euro 
Met 8 km/u – 73 euro 
Met 9 km/u – 79 euro 
Met 10 km/u – 90 euro 
Met 11 km/u – 113 euro 
Met 12 km/u – 121 euro 
Met 13 km/u – 133 euro 
Met 14 km/u – 147 euro 
Met 15 km/u – 158 euro 
Met 16 km/u – 173 euro 
Met 17 km/u – 187 euro 
Met 18 km/u – 198 euro 
Met 19 km/u – 211 euro 
Met 20 km/u – 223 euro 
Met 21 km/u – 241 euro 
Met 22 km/u – 256 euro 
Met 23 km/u – 265 euro 
Met 24 km/u – 283 euro 
Met 25 km/u – 300 euro 
Met 26 km/u – 316 euro 
Met 27 km/u – 334 euro 
Met 28 km/u – 349 euro 
Met 29 km/u – 370 euro 
Met 30 km/u – 384 euro 

Overschrijding van de maximumsnelheid op autosnelwegen buiten de bebouwde kom 

Met 1 km/u – 11 euro 
Met 2 km/u – 16 euro 
Met 3 km/u – 20 euro 
Met 4 km/u – 24 euro 
Met 5 km/u – 31 euro 
Met 6 km/u – 37 euro 
Met 7 km/u – 43 euro 
Met 8 km/u – 49 euro 
Met 9 km/u – 55 euro 
Met 10 km/u – 63 euro 
Met 11 km/u – 86 euro 
Met 12 km/u – 93 euro 
Met 13 km/u – 100 euro 
Met 14 km/u – 107 euro 
Met 15 km/u – 118 euro 
Met 16 km/u – 128 euro 
Met 17 km/u – 137 euro 
Met 18 km/u – 147 euro 
Met 19 km/u – 158 euro 
Met 20 km/u – 170 euro 
Met 21 km/u – 181 euro 
Met 22 km/u – 191 euro 
Met 23 km/u – 203 euro 
Met 24 km/u – 215 euro 
Met 25 km/u – 223 euro 
Met 26 km/u – 234 euro 
Met 27 km/u – 246 euro 
Met 28 km/u – 257 euro 
Met 29 km/u – 270 euro 
Met 30 km/u – 284 euro 
Met 31 km/u – 292 euro 
Met 32 km/u – 304 euro 
Met 33 km/u – 323 euro 
Met 34 km/u – 339 euro 
Met 35 km/u – 348 euro 
Met 36 km/u – 367 euro 
Met 37 km/u – 384 euro 
Met 38 km/u – 396 euro 
Met 39 km/u – 419 euro 

Overschrijding van de maximumsnelheid op autosnelwegen buiten de bebouwde kom bij wegwerkzaamheden 

Met 4 km/u – 32 euro 
Met 5 km/u – 39 euro 
Met 6 km/u – 49 euro 
Met 7 km/u – 59 euro 
Met 8 km/u – 67 euro 
Met 9 km/u – 75 euro 
Met 10 km/u – 86 euro 
Met 11 km/u – 110 euro 
Met 12 km/u – 121 euro 
Met 13 km/u – 131 euro 
Met 14 km/u – 139 euro 
Met 15 km/u – 151 euro 
Met 16 km/u – 163 euro 
Met 17 km/u – 176 euro 
Met 18 km/u – 191 euro 
Met 19 km/u – 203 euro 
Met 20 km/u – 215 euro 
Met 21 km/u – 229 euro 
Met 22 km/u – 241 euro 
Met 23 km/u – 256 euro 
Met 24 km/u – 270 euro 
Met 25 km/u – 283 euro 
Met 26 km/u – 302 euro 
Met 27 km/u – 319 euro 
Met 28 km/u – 334 euro 
Met 29 km/u – 349 euro 
Met 30 km/u – 370 euro

Bron

Comment

Goed voorbereid op winterse autoproblemen

Comment

Goed voorbereid op winterse autoproblemen

In de winter gebruiken uiteraard meer mensen de auto om van A naar B te komen. Toch brengt dit ook vaak de gebruikelijke problemen met zich mee door de sneeuw, regen en kou.  

 • Slecht zicht is een van de meest storende factoren die meestal speelt in de winter. Zorg dat echt al de ramen schoon zijn voordat je gaat rijden. Daarnaast is het ook van belang om sneeuw van je autodak te vegen. Dit kan losraken tijdens het rijden en alsnog je zicht verslechteren. Voorkom ongelukken en boetes!

 • Een motor die niet wilt starten – Netjes op tijd stap je je voertuig in. En dan.. een motor die niet wilt starten door een lege accu. Dit los je toch echt het snelst op door hulp in te schakelen van bijvoorbeeld een buurman met startkabels of de ANWB.

 • Bevroren ruitensproeiers – Grootmoeders tip: leg een zakje warm water op de sproeierkopjes. Indien het reservoir (wat dan waarschijnlijk nog gevuld is met zomervloeistof roze of geel) bevroren is, vul deze dan aan met warm water. Het ijs smelt en daarna kun je deze verder aanvullen met de wintervariant; de antivries (blauwe vloeistof).

 • Bevroren ruiten – Gebruik geen warm water! Dat kan ervoor zorgen dat je ruit barst. Gebruik een ruitontdooier of krab het ijs eraf met een plastic ijskrabber. Je moet even aan het werk maar daarna zijn de ruiten weer blinkend schoon en riskeer je geen boete of ongeluk.

 • Bevroren handrem – Voor de bestuurders die altijd een handrem gebruiken is het goed om te weten dat het ijs kan breken door de handrem extra aan te trekken. Als dit niet lukt dan kun je er nog voor kiezen om de motor een kwartier stationair te laten draaien zodat het ijs in de kabel smelt. Iets wat wij niet aanraden vanwege de slechte uitstoot maar dat is dan helaas niet te voorkomen. Je kunt ook uit voorzorg de handrem in de winter niet gebruiken maar de auto in de eerste of tweede versnelling zetten. Denk er dan wel aan om bij het starten van de auto de koppeling in te trappen.

 • Dichtgevroren deuren – De raamsponningen van de deuren moet je goed aandrukken waardoor het ijs breekt. Als dit niet werkt dan is het ook mogelijk om hier een kruik tegen aan te houden of föhn op te richten. Doe dit niet op de ramen zelf, daardoor kunnen ze breken.  

 • Bevroren sloten – Altijd lastig, een bevroren slot. Je wilt snel de auto in en dan blijkt je slot bevroren. Slotondooier helpt je hier gelijk bij. Heb je die niet zo bij de hand dan kun je met je warme billen tegen het slot gaan staan. Een warme kruik of föhn kan ook uitkomst bieden.

Bron

Comment

Voorkom snelle slijtage van banden

Voorkom snelle slijtage van banden

Bespaar brandstof door beter op je bandenspanning te letten. 

Behalve een goed profiel is het ook van belang dat de banden de juiste hoeveelheid lucht bevatten. Volgens de ANWB rijdt maar liefst zestig procent van alle voertuigen in Nederland met een te lage bandenspanning. Per voertuig per jaar is dat 150 euro extra aan brandstofkosten.

bandenspanning_meten_GS.jpg

Door rotondes en bochten netjes te nemen voorkom je slijtage aan de banden. Maar als een band te zacht is dan kan dit al invloed hebben op jouw rijgedrag. En dit zorgt ook voor een snellere slijtage. Te zacht is niet goed maar te hard ook niet. In het instructieboekje van het voertuig kun je de optimale bandenspanning vinden. Eens in de twee maanden is het goed om de bandenspanning te testen bij een tankstation.

Zo controleer je de bandenspanning.

Test hier je kennis van banden, met leuke tips!  https://kiesdebesteband.nl/quiz/winter2018 

Duurzaam remmen

Duurzaam remmen

Een onderwerp wat in praktijk toch best lastig blijkt: hoe kun je nu eigenlijk een verkeerssituatie het beste benaderen als we het hebben over het verminderen van snelheid, oftewel: remmen.

Stel nu, je rijdt op een 80 km/uur weg. Er is geen verkeer achter je, je hebt dus alle vrijheid. Verderop zie je dat er een verkeerslicht op rood staat. Wat doe je nu?

OPTIE 1: UITROLLEN IN DE VERSNELLING ZONDER GEBRUIK VAN DE KOPPELING

Wanneer je gebruikt maakt van deze optie, zal het motormanagement van de auto de brandstoftoevoer naar de motor dichtdraaien vanaf het moment dat het gaspedaal losgelaten wordt. Doordat je afremt op de motor, is er geen motoraandrijving nodig. Uiteindelijk zal je waarschijnlijk wel gebruik moeten maken van de rem.

OPTIE 2: UITROLLEN TERWIJL DE KOPPELING INGEHOUDEN WORDT

Zodra je de koppeling indrukt, gaat de motor automatisch stationair draaien. Dit betekent dat er een kleine hoeveelheid brandstof naar de motor gaat om deze draaiende te houden.

OPTIE 3: UITROLLEN IN VRIJ

Ook op deze manier draait de motor van je voertuig stationair. Het verbruik is minimaal, maar de motor verbruikt op dit punt dus wel brandstof.

OPTIE 4: REMMEN MET KOPPELING

Zodra de koppeling in het spel is, zien we het stationair draaien meedoen. Oftewel, op deze manier afremmen betekent dat er brandstof verbruikt wordt bij het afremmen.

OPTIE 5: REMMEN ZONDER KOPPELING

green_car_community_2.jpg

Deze optie kan het best gebruikt worden in combinatie met optie 1. Doordat er geen gebruik wordt gemaakt van de koppeling (waardoor de motor dus niet stationair draait), wordt er geen brandstof verbruikt. Combineer je dit dan ook nog eens met goed vooruitkijken waardoor je gebruik kunt maken van het uitrollen in de versnelling, heb je helemaal gewonnen!

Hoogstwaarschijnlijk had je in je hoofd de vraag al beantwoord: eerst uitrollen (op de 1 van de hierboven beschreven methodes) en vervolgens dichterbij het verkeerslicht op de rem.

Wat eigenlijk nog zuiniger is, is om op het moment dat je het rode verkeerslicht ziet meteen bij-remt, waarna je met lagere snelheid naar het verkeerslicht laat uitrollen. Doordat je met een lagere snelheid het verkeerslicht benaderd, heb je langer een verbruik van nul. Daarnaast duurt het net wat langer voordat je hier aankomt en heb je ook een grotere kans dat het verkeerslicht op groen gesprongen is! Nóg een voordeel is dan dat je vanuit bijvoorbeeld 30 km/uur weer optrekt in plaats vanuit stilstand, ook dit is goedkoper. Win-win.

Vragen?

De kilometerheffing 

Comment

De kilometerheffing 

Je hebt er vast al wel eens van gehoord, de kilometerheffing. De afgelopen dertig jaar zijn er al plannen vanuit de regering om het rekeningrijden in te voeren. De landelijke discussie over de kilometerheffing om de filedruk te reduceren is weer volop in het nieuws.  

De ANWB en RAI vereniging lopen voorop in deze mars naar vermindering van CO2-uitstoot. De komende drie jaar gaan de Nederlandse bestuurders 40 tot 50 procent meer in de file staan. Er moet dus actie worden ondernomen. Deze twee belangenorganisaties sturen aan op “betalen naar gebruik”. 

“ De RAI Vereniging wil de prijs per kilometer vaststellen op basis van de CO2-uitstoot van het voertuig en dit onderdeel maken van de wijzigingen aan het huidige stelsel van autobelastingen. Deze bestaan op het moment uit belasting op personenauto's en motorrijwielen (bpm) en de motorrijtuigenbelasting (mrb). Het bpm-tarief wordt vastgesteld op basis van de CO2-uitstoot.“ Lees hier het gehele artikel.

Ben jij voor of tegen de kilometerheffing?

Comment

Zuinig rijden op korte afstanden

Zuinig rijden op korte afstanden

Korte autoritjes zijn in verhouding duurder dan de lange ritten. De auto staat weer stil voordat de motor warm is geworden. Toch zal vaak, tijdens het werk of na het werk, dat ene ritje met de auto net even wat beter uitkomen. Dan is het nog steeds mogelijk om zuinig te rijden op de korte afstanden.

Pak provinciale wegen

Ga vooral niet dwars door het centrum van een stad heen. Als het mogelijk is om een provinciale weg te nemen dan is het zuiniger om deze te pakken. Daar heb je namelijk een constante snelheid van rond de 70 tot 90 kilometer per uur. De optimale snelheid om brandstof te besparen. In de stad ben je continue aan het remmen en optrekken. Het vermijden van het centrum scheelt je ook een hoop stress en ergernissen! 

Relax!

Doe rustig aan door de auto uit te laten rollen in plaats van hard te remmen. Laat het gas los en laat de auto rustig uitrollen. Dit bespaart veel brandstof. Het stoplicht staat toch op rood dus heel veel eerder zal je niet op de eindbestemming arriveren. Schakel ook op tijd naar een hogere versnelling.

Airco en stationair

Gebruik niet altijd de airco voor frisse lucht in de auto. Het is zuiniger om de ramen open te zetten als de snelheid niet hoger is dan 80 kilometer per uur. Boven de 80 kilometer per uur krijg je te veel weerstand waardoor het verbruik juist hoger is. Dan kan de airco aan en de ramen dicht. 

In de winter is het verleidelijk om de motor van de auto stationair te laten draaien tijdens het wachten in de auto of het krabben van de ruiten. Doe dit niet! Het is slecht voor de motor en het milieu. Koude motoren hebben namelijk een minder mooie verbranding. Bij stationaire toerentallen gebruikt de motor extra brandstof. Dus even doorbijten in de kou en daarna direct vertrekken, ook als je maar een paar kilometer hoeft af te leggen.

Even snel naar de supermarkt voor een kleine boodschap of een brief op de brievenbus doen? Pak de fiets! Het is uiteraard de grootste en gezondste besparing op brandstofverbruik.

Vragen?

Het regent files en verkeersongelukken

Het regent files en verkeersongelukken

Afgelopen weekend heeft het behoorlijk geregend. Regen betekent een beperkt uitzicht, vermindering van het remvermogen van auto’s, een verhoogde kans op het zogenaamde ‘Aquaplaning’ en daardoor, slippen. Het veroorzaakt lange files en ongelukken.

AQUAPLANING

Bij regen vormt er een laagje water op de weg, dit wordt door de banden en dan voornamelijk door het profiel in de banden, weggedrukt. Dit is nodig om contact tussen de banden en het wegdek te houden.

Rijdt de auto in natte omstandigheden te snel, of is de profieldiepte van de banden maar gering, dan zal er voor en onder de banden een laagje water ontstaan. De auto gaat op dit moment als het ware skiën, er is gering contact met de rijbaan.
Deze situatie, waarbij nagenoeg alle stuurcontrole verloren wordt, staat beter bekend als 'aquaplaning'. 

TIPS

 1. Pas je snelheid aan op basis van de weersomstandigheden.

 2. Ontwijk spoorvorming en grote plassen op de weg.

 3. Controleer regelmatig de profieldiepte van je banden (wettelijk minimum = 1.6 mm)

 4. Zorg ervoor dat de bandenspanning regelmatig gecontroleerd wordt.

De allerbelangrijkste vereiste van het rijden in de regen is een kalme en soepele behandeling van het voertuig, en dan voornamelijk met betrekking tot het stuur en de remmen. Voorkom scherpe veranderingen in de rijrichting en zorg er voor dat je niet plotseling hard op de rem hoeft. Pas je snelheid aan en houd een grotere afstand dan normaal, tot je voorliggers.

JE RAAKT IN DE SLIP, EN NU?

Laat geleidelijk het gas los en trap meteen de koppeling in. Doordat je de koppeling indrukt, zullen de wielen niet zomaar gaan rollen of plotseling afremmen.
Stuur en kijk in de gewenste rijrichting als de auto gaat slippen en let op de reactie van de auto zodat je tijdig tegenstuur geeft. (Grip- en sliptraining is zeker een aanrader!)

Vragen?

Autorijden in het donker

Autorijden in het donker

De dagen worden korter want de tijd is afgelopen weekend weer verzet. Het ingaan van de wintertijd zorgt voor meer ongelukken in het verkeer. De klok gaat een uur terug dus waarschijnlijk ga je in het schemer of in het donker naar huis.

In het donker rijden wordt door veel mensen als onprettig ervaren. Het is lastiger om bepaalde situaties in te schatten en het zicht is slechter.   Goed verlichte wegen en een rustige route is voor bestuurders een fijne bijkomstigheid. Kies daarom van te voren een goede route uit om op je bestemming te komen.

Een aantal tips om voorbereid in het donker te rijden:

 • Ga je vanuit het overbelichte kantoor gelijk je auto in? Laat dan even je ogen wennen aan het donker voordat je de auto start.

 • Zorg voor schone ruiten en zet de verwarming niet te hoog. Dit is slaapverwekkend. De verwarming kun je het beste op je voeten richten.

 • Kijk tijdens het rijden niet in koplampen van tegenliggers en houd een goede afstand van je voorligger zodat je meer tijd hebt om te reageren op een onverwachte situatie. 

 • Kijk goed naar de wegmarkeringen, verkeersborden en de auto voor je. Zo weet je ruim van tevoren hoe de weg loopt.

 • Zet de binnenspiegel op de anti-verblindstand als de bestuurder achter je irritante felle lampen heeft of het groot licht nog aan heeft staan.

 • Maak zelf alleen gebruik van het groot licht als er geen medeweggebruikers in de omgeving zijn, zo zie je de weg net iets beter. Let ook op de stand van je lichten. Als deze te hoog staan afgesteld kan dit de bestuurder voor je verblinden.

 • Let op je eigen snelheid. Als het laat in de avond lekker rustig is op de weg, is de verleiding groot om het gas goed in te trappen. Dit is niet verstandig omdat je waarschijnlijk al vermoeid bent. Door harder te gaan rijden moet je je nog beter concentreren en is de kans op een ongeluk nog groter.

Het komt erop neer dat je uiteindelijk in de 5 donkere maanden van het jaar veel meer kans hebt op een verkeersongeluk. Wees dus extra alert de komende tijd!

Vragen?

Vermindering van de CO2-uitstoot moet sneller

Vermindering van de CO2-uitstoot moet sneller

Het Gerechtshof Den Haag heeft onlangs besloten dat de Staat de uitstoot van broeikasgassen sneller moet verminderen. Duurzaamheidsorganisatie Urgenda won samen met negenhonderd andere eisers de klimaatzaak die ze tegen de Nederlandse Staat hadden aangespannen. Volgens het hof is een reductie van 25% ten opzichte van 1990 in het jaar 2020 noodzakelijk.

De klimaatverandering is een bedreiging geworden voor de burgers. De overheid is op de hoogte van het gevaar dat dreigt door de opwarming van de aarde. Daarom moet de Staat maatregelen nemen om de CO2-uitstoot aanzienlijk te verminderen. Het kabinet is op dit moment bezig met het opzetten van een Nederlands klimaatakkoord.

Het beoogde doel van dit Nederlandse klimaatakkoord is 49% minder uitstoot van broeikasgassen in 2030 ten opzichte van 1990. In 2050 moet de vermindering zelfs 95% zijn. De maatregelen die hiervoor worden getroffen zijn per sector vastgesteld. Eind 2018 moet het klimaatakkoord compleet zijn. Kijk voor meer informatie op rijksoverheid.nl 

In de sector Mobiliteit is de ambitie een overgang naar zorgeloze mobiliteit, hoge verkeersveiligheid en zonder CO2-uitstoot. Naast de mobiliteit kun je op nog meer manieren jouw CO2-uitstoot verminderen, bekijk daarvoor onze tips.

Samen met GreenStar behalen bedrijven een duurzame prestatie van het wagenpark dat zij beheren. Aan de hand van data en de bijbehorende specifieke coaching van het rijgedrag reduceren zij de CO2-uitstoot. Besparing van brandstof, onderhoud en het voorkomen van schade. Maar vooral belangrijk voor onze mooie aardbol, verbeter je CO2 footprint!

Wil jij weten hoe GreenStar jouw bedrijf kan helpen bij het verminderen van CO2-uitstoot? Neem dan hieronder contact met ons op.